Vaartocht Exempel 2017

Varen met de Sterren van Vreeland op de Exempel

Om het 750-jarig bestaan van Vreeland te vieren, werd vorig jaar de Stichting Sterren van Vreeland opgericht. De bedoeling was dat iedere Vreelander de kans kreeg om zijn of haar mede-Vreelanders met iets persoonlijks te verrassen. De schippers van de tjalk Exempel, Reinko Abels en Peter Nagtegaal boden aan om een tocht over de Vecht te maken met de ouderen van Vreeland.

Dit voornemen werd uitgevoerd met veel succes en is de afgelopen 18e Mei herhaald.

Om 2 uur werden we verwelkomd door de schippers en Annelies Weijschede van de organisatie.

Zij heeft ons gedurende de tocht verwent met kopjes thee, koekjes en later wijn , knabbeltjes en zelfs haring. Alle lof.
Het weer was typisch Nederlands. Wolken, af en toe een streepje zon en wind.
Om kwart over twee voeren we weg uit Vreeland naar het Noorden. Langs de Nes, Nederhorst Den Berg, Nigtevecht, richting Weesp en natuurlijk weer terug.

Een prachtige tocht over doodstil water- de toeristen zijn er nog niet- langs oude boerderijen, bijzondere huizen en woonboten en vooral veel watervogels die op dit moment allemaal jongen hebben.

Aan boord was het niet stil. Er werd vrolijk gebabbeld temeer daar het grootste deel van het gezelschap behoorde tot de Koersbalclub. Dus iedereen kende iedereen.

De schipper vertelde het verhaal van zijn schip en dat was zeker de moeite waard.

De tjalk is gebouwd in 1909 op de werf Boot in Alphen a/d Rijn en was bedoeld om zand en grind te vervoeren over de Hollandse IJssel. Er was dus geen kajuit op het schip. Waar nu de kajuit staat lag de vracht. De toenmalige schipper had een klein onderkomen onder de helmstok, dat werd paviljoen genoemd. Daarvoor bevindt zich de Kuip, waar de roerganger zijn plaats had. Het schip voer natuurlijk met zeilen, dat moet een prachtig gezicht zijn geweest. Nu is er inmiddels een motor aan boord en kan er gekozen worden. Onze tocht ging per motor. Het schip heette de Nieuwe Zorg, dat is later toen het schip een andere bestemming en indeling kreeg Exempel geworden. De nieuwe eigenaar wilde kennelijk graag als voorbeeld dienen voor andere oude om te bouwen schepen.

De schipper vertelde ook nog dat het water van de Vecht enorm is gezuiverd na de schoonmaak van de afgelopen jaren. Eens in de twee jaar gaat het schip op de helling om schoongemaakt te worden en nu zitten er allemaal schelpjes aan de bodem. Dat duidt op goed water!

Bij het afscheid om kwart voor 5, beloofde de schippers om volgend jaar weer te varen voor de ouderen van Vreeland. Bent u nog nooit mee geweest, ik kan het u van harte aanbevelen. Doen!!

Tinka en Diny.