Dichter Micha Hamel meesterlijk in Dorpshuis

Vrijdagavond 7 oktober 2016 een bijzondere avond

In het Dorpshuis hingen ze in oktober aan zijn lippen, de trouwe fans en het-er-altijd-al-graag-eens-bij-willen-zijn-publiek van dorpsgenoot en dichter Micha Hamel. Hij overtreft de verwachting op deze ‘Sterren Vrijdagavond van de Poëzie’.

Langere en korte gedichten maakt hij. Vooral die korte, dat kan nogal tijdrovend zijn. Duplo gedichten noemt hij die: kleurrijk en kort – net een puzzel al die woorden. Ruim anderhalf uur komen zijn dorpsgenoten oren tekort bij het horen van zijn gedichten en krijgen ze kijkjes in de keuken over hoe die ontstaan. Bijvoorbeeld door de buurman die zijn wandelschoenen aan Micha’s zoon uitleende – want wij wandelen niet – en best bedankt wilde worden met een gedicht.

Overal pakt hij informatie op – het intelligentste dier is een octopus – dat leest hij dan ergens, zet dat in een bestand en verwerkt dat dan later weer. Zo ook voor ‘Mammoet’, over op kinderfeestjes zijn, een autobiografisch gedicht. Dat is het nooit hoor, verzekert hij zijn gehoor. Is het echt? vragen de mensen dan. ‘Ja het is echt’. Dat bestand mag nooit te lang worden, dan gaat het klonteren volgens Micha: ‘Ik ben al 30 jaar kunstenaar, dan leer je snel ideeën achter je laten en door. Net als het leven zelf’. En als zijn gedichten want de dichter in Micha brengt steeds iets in zijn ‘verhaal’ waardoor je met iets nieuws wordt geconfronteerd.

Nogal ongemakkelijk soms, want je ziet het verhaal niet direct voor je. Hij schrijft wel aan 20 gedichten tegelijk, het is voor hem net figuurzagen, op zoek naar dat ene woord. ‘Ze had bruin haar, maar wat voor bruin haar? Ik google-t even, en daar zag ik het: berggeitbruinhaar, dat was het! Precies de kleur die bedoelde’. Ook een sport voor hem: zou je een gedicht als rap kunnen schrijven? Ja hoor, dat kan hij! En na 3 jaar is dan de bundel af. Micha: ’Dan heb ik mijn werk gedaan en is het aan jullie er iets van te vinden’. En dat deden ‘zij’: gefascineerd door deze taalgevoelige, onderhoudende (levens-)kunstenaar vonden zij zijn gedichten geestig, gedurfd, verbijsterend eerlijk en oh zo rijk aan schone taal. Wil je een duplo gedicht lezen? Restaurant (tijdelijk op deze site)