De schemerwandeling

 

In het laatste schijnsel van de zon verzamelde op 23 september, een nog heerlijk warme avond voor de tijd van het jaar, een hele groep wandelaars zich voor het Dorpshuis voor de volgeboekte – eerste – schemerwandeling.

Onze dorpsbewoner en  enthousiaste  I.V.N. gids Jacob Hansma leidde ons langs het braakliggende CSV terrein om te vertellen dat dit een geliefd plekje voor vogels is om rust en voeding te vinden tijdens hun trektocht.

Bij het Tolhuis aan het Spoorlaantje detecteerden we in de schemer langsscherende vleermuizen.

Wij wandelden verder door het parkje langs de provincialeweg en hebben stil gestaan  bij het vervagende daglicht  en het begin van de nacht door het verschijnen van de helderste sterren direct boven onze hoofden.

Wij stonden stil  op de Van Leerbrug terwijl Jacob ons vertelde over het stinkende, vieze, open riool dat de Vecht was in zijn kinderjaren in de jaren  zestig van de vorige eeuw en hoe fijn het is dat door alle inzet een schone Vecht is ontstaan waarin kinderen nu kunnen spelen en zwemmen !

Bij echt invallende duisternis leidde Jacob ons verder door het donkerste gedeelte van het Jubileumlaantje. Nu werd appèl gedaan op al onze zintuigen, zoals oren, neus en ogen, om alle geuren (ook van honden) en omgevingsgeluiden waar te nemen. Met elkaar komen we tot de conclusie dat het hier in onze omgeving  heerlijk van de natuur genieten is, maar nooit echt ‘doodstil’ zal zijn.

Te snel kwam er al weer een einde aan de Sterren wandeling – die weer met aandacht georganiseerd werd door gastvrouwen Katie en Corine – want we genoten volop. Kijk voor leuke activiteiten, zeker ook voor kinderen, georganiseerd door I.V.N eens op de website www.ivn/afdeling/gooi-en-omstreken Zeer de moeite waard!